Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! DONOSI:

Srna: Idemo na Marakanu po pobjedu, samo da ne bude nereda

darijo srna
Marko Lukunić/PIXSELL
11.08.2013.
u 15:00

Kao da je jučer bilo da je taj 21-godišnji klinac iz Metkovića otišao u tada još nepoznati ukrajinski Šahtar. Srna je kupljen kao velika perspektiva, početnik u reprezentaciji...

Deset godina nakon odlaska iz Hajduka Pletikosa je otišao nekim drugim putem, sada je kapetan u ruskom Rostovu, piše sportski magazin Max! A Srna? Darijo je i dalje u Šahtaru, za Ukrajinu kaže da je to njegova druga domovina. U Donjecku je kupio kuću, kapetan je momčadi, najtrofejniji igrač svih vremena.

Deset godina kasnije kapetan je reprezentacije Hrvatske, hrvatski igrač s najviše nastupa u Ligi prvaka... Od ubrzanog klinca, koji nestrpljivo cupka u mjestu, koji je već s dvadeset imao šefovske manire, već tada se vidjelo da je njegov put prema zvijezdama nezaustavljiv, Darijo je s 31 godinom na leđima prekaljeni internacionalac iz kojeg izvire iskustvo.

Onaj zarazni osmijeh i dalje je ostao isti, nikada nije bio tip sklon tmurnom raspoloženju, nikada nije krio emocije. Bilo je tuge, gubio je neke utakmice, ali vedrina je ostala. Premda će Darijo puno puta ponoviti da mu je najteže pao neodlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku nikada nećemo zaboraviti njegov grč, izraz lice, suze kada je Hrvatska u ludom trileru pala protiv Turske na Euru 2008. godine.

Svih ovih godina, gledao sam ga još kao juniora Hajduka krajem prošlog stoljeća, pričali smo na desetke puta u Splitu, Metkoviću, Zagrebu, Čatežu, Gdanjsku, Warki, Londonu, Bad Tatzmansdorfu, Beču, Bad Bruckenauu, Berlinu, Londonu, Donjecku, Rovinju i tko zna gdje sve još.

Na stotine puta čuli smo se mobitelom, baš kao i u četvrtak kada se javio nakon još jednog napornog treninga što ga je odradio sa Šahtarom.

- Treniramo kao luđaci, spremamo se za prave stvari koje tek dolaze. Želimo puno ove sezone u koju smo ušli odlično, osvojili Superkup, u derbiju svladali Dinamo. Trening, karantena, trening, to je ritam ovdje u Donjecku - govori nam Srna.

Treba nam trijumf u Beogradu

Kada se zavrti film tih desetak godina otkako je u Ukrajini, s naznakom na reprezentaciju Srna je jasan.

- Moje najveće razočarenje je što nismo otišli na Svjetsko prvenstvo 2010. Da, ta Turska u Beču na Euru 2008, bio je to grozan poraz, bilo mi je teško kao rijetko kada, bio je to šok, ali neodlazak u Južnu Afriku baš me razočarao - govorio je Srna.

Nedostaje mu taj iskorak na velikom natjecanju, ta 2008. bila je prigoda, ali Slaven Bilić još i danas trči i slavi vodeći pogodak Klasnića u 119. minuti protiv Turske. Danas će Srna kratko reći o toj utakmici.

- Nismo imali sreće.

Sreći se nada u Brazilu. Kapetan je uvjeren da će Hrvatska, pod vodstvom Igora Štimca, otići u Brazil. Vjeruje da će se u Rio de Janeiru plesati samba u hrvatskom ritmu.

- Bitno je doći u Brazil, svi mi u reprezentaciji vjerujemo u to. Postoje dva puta, kraći i dulji. Dok se igra, imamo se pravo nadati da ćemo ići tim kraćim putem, to znači da ćemo se domoći prvog mjesta u skupini. Ali, ako to ne uspijemo i kao drugi imamo svoj put, dodatne kvalifikacije nam dobro idu. Svjesni smo svega, sami smo se doveli u ovakvu situaciju, nismo bili pravi protiv Škotske. Ali, događaju se takve situacije u nogometu, kritike smo zaslužili, razočarali smo naciju. Na kraju je najbitnije doći na veliko natjecanje. Mi smo mala država, velika je stvar kad se plasiramo, vjerujemo u taj uspjeh.

Prvi korak prema plasmanu u Brazilu, tom direktnom kojem se svi još uvijek nadamo, je Srbija. Početkom rujna, u petak, 6. IX. Srna će na Marakani izvesti “kockaste” protiv Srbije. Uvijek je to utakmica koja se zove “više od igre”. U našem taboru ne žele dizati tenzije, nitko nema namjeru potpirivati vatru. I kapetan je odaslao takve poruke.

- Samo neka bude nogomet, neka ne bude ništa što nije vezano s travnjakom. Idemo po tri boda, Srbiju smo pobijedili u Zagrebu, želim samo da sve bude fer i korektno. Poštujemo Srbiju, imaju igračku snagu, ali i mi imamo svoje adute. Pobjeda nam treba kako bismo ostali u utrci s Belgijom za prvo mjesto, sve ćemo učiniti da dođemo do nje.

Ono što je sigurno, Srna će biti u Brazilu na SP-u, pa makar Hrvatska ne otišla.

- Ha, ha, pozvao me Eduardo u goste. Ma, bit ćemo mi svi tamo.

Eduardo mu je poput brata, vidjeli smo to na jednom od naših druženja u Donjecku. Soba 202 u kampu Šahtara je njihova, cimeri se ne odvajaju. Srna je bio jedan od onih koji je inzistirao da Dudu nakon Arsenala dođe u Šahtar. Protiv Dinama Kijev obojica su se upisali u strijelce.

- Eduardo je odlično, vraća se u formu, zabio je gol, bit će on sve bolji i bolji. Još u njegovim nogama ima baruta, to je rasni strijelac.

Šahtaru će ove sezone trebati igrača, predsjednik Rinat Ahmetov ne štedi novca, stigao je Brazilac Bernardo za 25 milijuna eura. Očito Šahtar želi što dalje u Ligi prvaka, dalje od četvrtzavršnice.

- Ambicije su velike, čujem da će biti još kupovina. Šahtar je u vrhu europskog nogometa, top momčad. Osvojili smo Kup Uefe, zašto ne bismo i Ligu prvaka.

Bila bi to kruna Srninog nogometnog života u Donjecku. Tijekom karijere povezivali su ga s Bayernom, Chelseajom, Manchesterom, Barcelonom, Milanom... ali on se nije micao iz Ukrajine.

- Praktički sam odrastao u Šahtaru i postigao velike stvari s tim klubom. Moja obitelj i ja smo jako sretni u Donjecku, ponosan sam što sam kapetan. Uvijek sam govorio da je Šahtar moj zapad.

Gospodar svemira u “rudniku”

Srna i Mircea Lucescu, to je tandem, koji je donio veliki broj titula. Srna ih je nabrojio osamanaest u Šahtaru, kao kapetan digao je taj trofej namijenjen pobjedniku Kupa Uefe 2009. godine kada je njegova momčad u Istanbulu bila bolja od Werdera. Te mu je sezone Lucescu dao kapetansku traku, a uskoro je i u Hrvatskoj naslijedio Niku Kovača.

Obožava pričati o Donjecku, samo oni koji su pohodili taj rudarski grad mogu svjedočiti kakav status Srna tamo ima. Jednom smo napisali da je “gospodar svemira”. Nije daleko od istine. Deset godina.

- Ha, stvarno mi je karijera specifična, rijetki su stranci koji toliko ostanu u istom klubu. Ali, tako je to. Ne žalim ni za čim, najbitnije je da mi je obitelj zadovoljna. Roditelji, supruga, koja me prati u dobru i u zlu, kćer... Ja sam sretan čovjek.

Nije bilo razgovora u kojem nije zapitao što ima novoga u Hajduku, kakvo je stanje u ostalim klubovima... Mobitelom kontrolira cijelu reprezentaciju, nakon svake utakmice zove sve suigrače.

- Uživam igrati za reprezentaciju, a još sam daleko od mirovine.

>> Šahtar u derbiju svladao Dinamo, a Srna i Eduardo zabili!

>> Darijo Srna uživa na rajskom Hvaru sa suprugom i kćeri

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije